Knjižni klub Misteriji

Člani imajo 10-15 % popusta pri knjigah ARA založbe (starejših od 6 mesecev).

Članstvo je brezplačno!

Trenutno niste prijavljeni. Vpišite e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali v klubu in pritisnite OK.

Prijava:

Postanite član kluba.
Registrirate se tukaj.

Priročnik za preživetje (e-knjiga)

Priročnik za preživetje

 Le dve generaciji pred nami sta še živeli v obdobju, ko je večina družin skrbno pripravljala zaloge hrane za dolgo zimo, živela v tesnem stiku z naravo in črpala vodo iz vodnjakov.


Te družine so preživele dve vojni, veliko depresijo in so brez posebnih težav prebrodile naravne vremenske nesreče.

Priročnik za preživetje je zanimiva in praktična knjiga, ki vam bo pomagala uresničiti potrebo po samozadostnosti ter preživeti v morebitnih težavah.

V košarico
Vaša cena: 14,90 €
Klubska cena: 13,41 €
 

PIŠITE NAMVeč informacij

Po različnih virih zbral:  Martin Gran
Prevod:  Andreja Bricelj
Ilustracija naslovnice:  Marcel Somrak,  Špela Nemec

Knjiga o samozadostnosti, ki vam lahko nekoč pride zelo prav …
Priročnik za preživetje
Samozadostnost je pojem, ki se vse hitreje uveljavlja med ljudmi, ki se zavedajo kaotičnosti ekonomske, geološke in politične klime. Pri ARA založbi je ta mesec izšel Priročnik za preživetje – zelo zanimiva in praktična knjiga, ki vam bo pomagala uresničiti potrebo po samozadostnosti ter preživeti v morebitnih težavah, ki se že napovedujejo. Iz knjige povzemamo uvodni del.

Obstaja vrsta okoliščin, v katerih so zaloge hrane, vode, zdravil in alternativno bivališče nujnega pomena, če želimo preživeti. Mednje sodijo potres, poplava, snežna ujma, vihar, poplava, požar, zemeljski plaz, suša, vulkanski izbruh, gospodarski zlom, civilni nemiri, terorizem, jedrska nesreča, biološka vojna, zastrupitev živil, pomanjkanje hrane …

Če bi do katere koli od teh nesreč prišlo danes, bi se lahko zgodilo, da bi več tednov ostali brez elektrike. Če živite v mestu, bi to pomenilo, da boste lep čas brez vode, osvetljave in ogrevanja.
Le dve generaciji pred nami sta še živeli v obdobju, ko je večina družin skrbno pripravljala zaloge hrane za dolgo zimo, živela v tesnem stiku z naravo in črpala vodo iz vodnjakov. Te družine so preživele dve vojni, veliko depresijo in so brez posebnih težav prebrodile naravne vremenske nesreče.

Sodobna družba pa je postala tako navajena na samoumevno preskrbo z vodo in energijo, da je popolnoma pozabila, kako se znajti že ob preprostem izpadu električne energije. Večina ljudi dobro poskrbi za svoje zdravstveno zavarovanje, zavaruje svoje avtomobile in imetje pred vlomom in požarom, redki pa so tisti, ki poskrbijo za osnovno zavarovanje preživetja – vodo in hrano. Zelo malo verjetno je, da vas bo v primeru naravne ali ekonomske nesreče katera od vladnih ustanov oskrbela s temi osnovnimi dobrinami. Razumen posameznik si bo zato pripravil načrt pripravljenosti na nesreče, ki bo vključeval tudi preudarno sestavljeno zalogo živil in vode, opremo za preživetje na prostem ter osnovno domačo lekarno.

VAJE PRIPRAVLJENOSTI
Priporočljivo je, da svojo pripravljenost na morebitno naravno ali civilizacijsko nesrečo preverite. Nikoli namreč ne morete vedeti, kako se boste odzvali v nekih okoliščinah, če tega ne izkusite v praksi.

1. VAJA: KONEC TEDNA
Petek zvečer je in v vaši okolici se je pravkar razbesnelo silno neurje. Vsa družina je doma. Zaradi neurja je prišlo do popolnega izpada elektrike. Poslušate radio (na baterije). Center za obveščanje je sporočil, da boste brez elektrike ves konec tedna. Zaradi podrtih dreves je cesta neprevozna in z avtomobilom ne morete nikamor. Upoštevajte tudi dejstvo, da se to lahko zgodi pozimi, ko ste najbolj ogroženi.
V petek zvečer izklopite elektriko, vodo in plin. Prav v takem položaju bi se znašli v primeru hudega neurja. Preverite, kako se znajdete brez energije za kuhanje, pranje, osvetljevanje in ogrevanje. Ker ne morete uporabiti avtomobila, boste odvisni izključno od živil, ki jih imate na zalogi. Kako boste ravnali?
2. VAJA: TEDEN DNI
Območje, kjer živite, je prizadel potres ali tornado. Vsi viri energije so popolnoma onesposobljeni in ne bodo na voljo najmanj teden dni. To velja tudi za telefon. Ceste so poškodovane, zato se ne morete oskrbeti z novimi zalogami. Vaše bivališče je poškodovano. Kako se boste znašli v okoliščinah, ko ste priklenjeni na dom, ste brez elektrike, vode ali možnosti dostopa do novih zalog hrane teden dni ali celo dlje? Nekateri družinski člani med nesrečo niso bili doma. Kakšen je vaš rezervni načrt za komunikacijo? Ali vsak član družine ve, kaj storiti, ne glede na to, kje je?
Ob ustrezni materialni in psihični pripravljenosti vam ne bo uspelo zgolj preživeti v zgoraj opisanih primerih kriznih okoliščin, temveč bo vaše življenje pravzaprav precej udobno.

R. M.  


Pošljite nam vaš komentar za " Priročnik za preživetje (e-knjiga) ".
Veseli bomo, če nam napišete svojo izkušnjo, vprašanje, pohvalo ...
Vaš e-naslov:
Vaš komentar:
Želim prejemati vaša
občasna obvestila:
 

Mogoče bi vas zanimalo še...